Friday, October 28, 2011

10 Langkah bayar PTPTN guna Cimb Clicks!

Dah 3 hari majlis konvo... sekarang giliran untuk kita jalankan tanggungjawab kita untuk membayar balik pinjaman PTPTN waktu belajar dulu....

Sebenarnya senang je nak bayar PTPTN... Ada banyak cara... anda boleh klik sini ... untuk mengetahui kaedah -kaedah lain membayar PTPTN...

Tapi bagi yang malas nak beratur dekat kaunter BSN.. Pejabat POS.. baiklah bayar online..

 Disini saya cadangkan untuk bayar menggunakan CIMB CLICKS...  Ikut langkah-langkah dibawah...!

Hanya 10 Langkah... tak perlu beratur !!


 

Langkah 1 : Mestilah ada akaun CIMB dan register online CIMB Clicks terlebih dahulu..dan duit
                   dalam akaun kenalah melebihi RM1.

Langkah 2  : Call nombor Hot line PTPTN yang tertera..& dapatkan NOMBOR SURAT TAWARAN PTPTN anda.



Langkah 3 : Login nama anda dalam CIMB CLICKS...

 




Langkah 4 : Klik pada 'Bill Payment'



Langkah 5 :  Select Akaun anda.




Langkah 6 :  Select pada Full Payee List.. pilih 'education'.




Langkah 7 :  Pilihlah PTPTN!








Langkah 8 :  Masukkan No IC, nombor Surat Tawaran dan Jumlah RM yang hendak anda bayar.





Langkah 9 :  Klik 'Proceed to Payment'




Langkah 10 : Klik 'TAC on SMS' untuk kod pengesahan dari telefon bimbit anda.. Masukkan di
                    Transaction Code..dan Klik Confirm!.....



Dan kini anda telah berjaya membayar HUTANG PTPTN anda......!!!!

Caj yang dikenakan hanyalah 50 sen.... Kalau dekat kaunter BSN kena caj RM1.. dah la nak kena beratur lagi kan? Jadi gunakanlah kemudahan yang ada

Selamat Mencuba...

Terima Kaseh CIMB Clicks.... :D

47 comments:

  1. berapa lama PTPTN update pembayaran kita?

    ReplyDelete
  2. boleh check di laman web.. memang akan update.. tapi make sure print semua penyata yang dah dibayar untuk bukti..

    ReplyDelete
  3. Thank you so much~
    appreciated~ u had solve a lot my problem. :]

    ReplyDelete
  4. thank you so much. U had help me solve a lot problem from this . appreciated :]

    ReplyDelete
  5. i already made the payment via cimbclick. yet, when i check the loan balance, they still havent deducted it. So, how? and one more thing, is it the no surat tawaran and no pinjaman is the same?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This is my question as well..
      If you know the answer kindly share to us.
      Tks!

      Delete
    2. Hye tasha u can try pay at ptptn's web. Just follow at my entry name (9 cara bayar ptptn).. from there u can also view your ptptn statement. No surat tawaran is different. Untuk bayar guna cimb click.. U kena guna no surat tawaran...Just call ptptn and get no from the operator.

      U can also send sms

      call 0320804455

      Delete
  6. Hye tasha u can try pay at ptptn's web. Just follow at my entry name (9 cara bayar ptptn).. from there u can also view your ptptn statement. No surat tawaran is different. Untuk bayar. U kena guna no pinjaman. Just call ptptn and get no pinjaman from the operator. U can also send sms to your no pinjaman..

    ReplyDelete
  7. pembayaran on9 melalui cimbcliks contohnya, dia mintak no. surat tawaran..kalo sy guna no pinjaman tak boleh ke? sebab tak tau no. surat tawaran nak amik kt mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Izza.. awak boleh call hotline ptptn. operater automatik akan bagi awak no pinjaman dan no surat tawaran.

      No surat tawaran dan pinjaman adalah berbeza.

      Tapi cimb clicks pakai no surat tawaran. awak call hotline.. ikut sahaja flow dia..

      call 0320804455

      Delete
  8. What should we put for the Nombor Surat Tawaran?
    Is it nombor Pinjaman?
    Can anyone help me to answer?
    Thousand Tks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. surat tawaran and pinjaman berbeza.

      call operator 0320804455 to get it..

      u can get both.. just follow the flow.. :)

      Delete
  9. how about student who did not get a job yet..

    ReplyDelete
  10. nak tanya selepas habis step tu semua thn nak macam mana check balik butir pembayaran kami???

    ReplyDelete
  11. nk tanya lepas bayar macam mana nk check balik butiran bayar atau ada slip bayar???

    ReplyDelete
  12. is this still valid now? i think the website for cimbclicks is different now..

    ReplyDelete
  13. saya ada smua document bkenaan pembayaran balik pinjaman ni, dan pada saya ada no surat tawaran, contoh 2009/326996 , saya masukkan dlm kotak kosong no tersebut tp x di terima, adakah hnya perlu ltak no 326996 sahaja dlm kotak tersebut?

    ReplyDelete
  14. soalan saye samr mcm asyraf..harap dpt jwpn

    ReplyDelete
  15. soalan saye samr mcm asyraf..harap dpt jwpn

    ReplyDelete
  16. sya ada kol 0320804455 tp tak dapat.. ada no lain tak.. please need it urgently

    ReplyDelete
  17. no pin blh request melalui sms, PTPTN NOPIN ke 33199. masukkan no pin tu no surat tawaran.saya dh bayar guna cara tu.tq

    ReplyDelete
  18. I ade kol ptptn hari ni..staff tu kate,kalo tru online banking,asal ic betul...mana2 number pun takpe..so jgn risau ;)

    ReplyDelete
  19. I ade kol ptptn tadi.staff tu kata,masukan ic yg betul je..no.surat tawaran atau no.surat pinjaman boleh je...yg penting ic u all betul..proses banking tu ambil masa at least 7 hari.b4 this i pun guna no.surat twrn/pinjaman.i suruh staff tu check,dh masuk ke blom..mmg masuk pun..so,kengkawan semua..jangan risau ya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika ic nombor saya kurang satu nombor macam mana??

      Delete
  20. I filled in incorrect surat tawaran number when doing cimb clicks. The IC number is correct and transaction is successful. Did I pay for someone else?

    ReplyDelete
  21. sy blum pernah byr ptptn last stdy 2011 hjung thun....skrg dh 2014...klau bt pmbyrn dgn cra cimbcliks ni skrg blh ke?? or sy kna bg thu phak ptptn dulu sblum buat pbyrn dgn cra ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je. yg penting ada no ic n no surat tawaran
      ^_^

      Delete
  22. korang ni bace la dulu ..baru tanya soalan.
    actually the answer is all there..just read and think .
    haha :D

    ReplyDelete
  23. Kenapa saya tidak jumpa di bills payment sana? Cuma diminta account. Dan my favourite. X dpt bayar

    ReplyDelete
  24. Minta tunjuk. Kenapa saya tidak dapat jumpa bills payment?
    Apa itu my favourite?

    ReplyDelete
  25. Selepas masuk account. Lepastu masuk ke mana? Pay>bills> then?

    ReplyDelete
  26. Xiao Jeh, lepas klik pay bills, then klik education..then pilihlah ptptn...then continue the flow yang die mintak..tp u kene kol no hotline ptptn laaa utk dapatkan no surat tawaran ptptn.. :)

    ReplyDelete
  27. go to open biller. then choose education. :)

    ReplyDelete
  28. Just nk share; if call PTPTN hotline 03-20804455 directly on the spot you guys boleh get your no rujukan surat tawaran and no pinjaman. Both are different numbers. Nk check penyata bleh check kt cni: http://epay.ptptn.gov.my/penyata/index.html

    Hope this is helpful! Actually info already shared above by Pari Pari Kertas :D

    ReplyDelete
  29. terima kasih atas ilmi ini..saya minta izin copy utk tujuan saya sendiri..

    ReplyDelete
  30. how to check loan balance? i think dis is d most important rather than u keep paying but u dint know how much d balance is/.

    ReplyDelete
  31. Hye. u can go to efes di laman web ptptn.. go to penyata.. select year// @shan shan lai

    ReplyDelete

Copyright © Celoteh Beeha Designed by azhafizah.com